Aanbod

U bent op zoek naar de juiste ondersteuning voor een kind waar u bij betrokken bent. Op een laagdrempelige, speelse en enthousiaste wijze, wilt u dat dit kind wordt gestimuleerd in zijn of haar ontwikkeling. Mogelijk biedt stichting Ahenk dan precies de begeleiding die u zoekt.

Wij zetten veel jonge en enthousiaste professionele begeleiders in om kinderen met een beperking te ondersteunen. Daarnaast bieden wij ook andere diensten aan die hierop aansluiten.

Denk aan ondersteuning aan mantelzorgers, naschoolse opvang, logeerweekenden en dagjes uit.

Na uw aanmelding brengen wij door een intakegesprek het huidige functioneren van het kind in beeld. Hierdoor komen wij samen tot de zorgvraag en de hoofddoelen van de begeleiding. Afhankelijk van de problematiek van het kind en van de verwachtingen van de ouders en mogelijk ook u als verwijzer, bekijken we samen welk van onze diensten uit ons zorgaanbod het beste bij de wensen aansluit. Mogelijk is dit enkel een begeleider voor het kind, maar mogelijk blijkt ook één van onze andere diensten van toegevoegde waarde. Wij denken in ieder geval graag met ouders en verwijzers mee.

Pedagogische gezinsbegeleiding

Deze vorm van hulpverlening is gericht op kinderen met een ontwikkelingsachterstand en gezinnen. Er kan sprake zijn van een verstandelijke of lichamelijke beperking. Het gezin krijgt in de thuissituatie begeleiding bij opvoedingsvragen of hoe zij met de gedragsproblemen van hun kinderen anders leren omgaan. De pedagogische hulpverleners richten zich tijdens de begeleiding zowel op de competenties, vaardigheden van de kinderen als die van de ouders. Aan de hand van een observatie en hulpverleningsplan wordt procesmatige, structureel en methodisch aan vooraf gestelde doelen gewerkt om het functioneren te verbeteren.

Bij ouders met een licht verstandelijke beperking wordt vanuit de methodiek praktisch pedagogisch gezinsbenadering (PPG) gewerkt. Deze ouders worden begeleid bij hun opvoedvaardigheden. Er wordt in sommige gevallen naast de opvoedingsvragen ook aan de persoonlijke vragen van de ouders gewerkt om hen in hun persoonlijk functioneren te versterken. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat een moeder door spanningen en depressieve klachten de opvoeding van haar kind dreigt te verwaarlozen.

 Thuisbegeleiding

Een groot gedeelte van onze zorg bestaat uit begeleiding bij de gezinnen thuis. De begeleider komt op de door u gewenste tijd bij u thuis voor een aantal uur. In deze uren zal de begeleider zorgen voor een stuk opvang en/of ontlasting van het gezin. Daarnaast zal altijd gewerkt worden aan de hand van een zorgdossier, waarin de doelen voor de begeleiding beschreven en uitgewerkt zijn. Dit plan wordt opgesteld door de gezinscoördinator en de begeleider, natuurlijk in overleg met u. Zo wordt er binnen de veilige thuissituatie toch gewerkt aan doelen en kunnen wij werken aan de ontwikkeling van uw kind. Hier staat het kind centraal.

Begeleiding buiten het huis

Veel kinderen en jongeren met een beperking hebben beperkte interesses. De computer en de TV zijn vaak de favoriete vrijetijdsbesteding, terwijl naar buiten gaan steeds minder vaak voorkomt. Onze begeleiders kunnen gedurende een middag of dag met uw kind op pad gaan. Naar het museum gaan, reizen met het openbaar vervoer, naar de speeltuin of de stad, of een fietstocht maken. Tijdens deze uitstapjes wordt, op een leuke en speelse manier, gewerkt aan de ontwikkeling van uw kind. Het zelfvertrouwen wordt vergroot, uw kind krijgt meer beweging, maakt kennis met andere vormen van vrijetijdsbesteding en sociale interacties kunnen worden opgezocht.

Ook begeleiding tijdens het sporten zoals zwemmen en fitness behoren tot de opties. Voor veel speciale kinderen is het moeilijk om deel te nemen aan dit type activiteiten. Een begeleider kan uw kind begeleiden tijdens individuele sporten (zoals fitness), maar ook tijdens teamsporten (zoals voetbal) of bijvoorbeeld de knutselclub. Kinderen die moeilijk functioneren binnen een groep of het lastig vinden om binnen een onbekende of minder gestructureerde omgeving goed te functioneren, kunnen dit vaak wel als zij hierbij één op één begeleid worden. Met de vaste begeleider van het kind, die het kind goed kent, kunnen bijvoorbeeld onduidelijke situaties voor gestructureerd worden. De begeleider heeft de mogelijkheid om het kind apart te nemen en nieuwe afspraken te maken, als zaken onduidelijk zijn of het kind iets moeilijk vindt. Voor veel kinderen is het op deze manier toch mogelijk om een leuke vrijetijdsbesteding buitenshuis te hebben!

Opvang in het weekend

Een prettig weekend! Ouders kunnen even op adem komen, kinderen en jongeren hebben een plezierige tijd. Dit kan door de weekendopvang op zaterdag en/of zondag. Ze krijgen structuur en ontspanning aangeboden en ontwikkelen spelenderwijs hun sociale vaardigheden. Dit levert een bijdrage aan hun zelfredzaamheid en zelfstandigheid.

Samen met begeleiders en de vrijwilligers ondernemen ze allerlei activiteiten. Ze kunnen knutselen, boodschappen doen, spelen en sporten. Af en toe maken we uitstapjes en excursies. De groepen bestaan uit minimaal zes en maximaal acht kinderen en hebben ervaren begeleiders.

Uw kind wordt opgehaald met een busje tussen 9.30 en 10 uur en thuisgebracht rond 16.00 uur. Ze blijven dus niet logeren.